Staromestske namesti (Het Oude Plein)

Het Oude Plein, gelegen tussen Wenscelsplein en Charles Bridge, is een van de meest bijzondere en toeristische pleinen van Praag. De combinatie van historie zoals het Oude Stadhuis en de vele restaurants maken het tot een bruisend stadshart.

Je vindt op het plein, dat in verleden fungeerde als marktplaats van Praag, het Oude Stadhuis met de beroemde Astronomische klok. Het stadhuis werd gebouwd in de veertiende eeuw en staat bekend vanwege de meer dan zestig meter hoge stadhuistoren, die je kan beklimmen en een fraai uitzicht biedt over de stad.

Aan de gevel van het stadhuis hang de Astronomische klok, die behalve tijd ook bijvoorbeeld de dagen en maanstand aangeeft. De klok, stammende uit 1410, is sinds jaar en dag een toeristische trekpleister. Het is dan ook nooit rustig op het plein. In de zomer staan er vele terrassen, in de winter zorgt een drukbezochte kerstmarkt voor leven in de brouwerij.

Ander hoogtepunt op het oude plein: de Tynkerk, gebouwd in 1365 en na een brand in 1819 weer volledig gerenoveerd. De gotische torens schitteren boven het plein. Aanrader: woon een kerkdienst bij. De kerk is van maart tot december geopend. Van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 17.00 uur. Op maandagen gesloten.

Sla de straatjes rond Old Town Square niet over. Je komt langs meerdere middeleeuwse kerken, paleizen als Clam-Gallas en Goltz-Kinsky en het bekende muziektheater Rudolfinum. Aan de noordkant van de Oude Stad ligt de Joodse wijk Josefov. Naast chique winkels en prijzige restaurants vind je er onder meer de Oud-Nieuwsynagoge en de Joodse Begraafplaats. De middeleeuwse kunst van het Nationaal Museum is te zien in het Sint Agnesklooster.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris mattis magnis senectus montes mollis phasellus.