Leuke wijkjes in Praag

Dwalen in Staré Město, terrasje pakken in Mala Strana, terug naar de middeleeuwen in Hradčany of chillen op het stadsstrand Zlute lazne. In hartje Praag kun je alle kanten op. Zonder ver te hoeven lopen!

Natuurlijk, tijdens een meerdaagse trip in Praag is een bezoekje aan de even fraaie als toeristische burchtwijk Hradčany een must. Loop door smalle straatjes en steegjes, bezoek de Praagse Burcht, het Strahov Klooster, Sint Vitus Kathedraal en de paleizen aan het weelderige Hradčanyplein.

Tip voor in de zomer: Naplavka, gelegen pal naast de rivier Vltava. Op warme dagen spelen er muzikanten en heerst er een gezellige sfeer. Bijvoorbeeld op zaterdag, als er markt is. In het verlengde van Naplavka ligt Zlute lazne, het stadstrand waar in de zomer soms spontaan feestjes ontstaan.

Staré Město (Oude Stad), het centrum van het historische Praag, ligt ten oosten van de rivier Vltava. Op het Wenceslausplein en Staromestske namesti waan jezelf in de middeleeuwen, tussen de statige huizen, paleizen en kerken. Aan de sierlijke gevel van het Oude Stadhuis hangt een van de iconen van de Tsjechische hoofdstad:de Astronomische klok (Orloy). Minpunt: de drukte.

In de Joodse wijk Josefov, onderdeel van Staré Město, staat de The Old New Synagogue, de oudste synagoge van Europa die nog in gebruik is. Niet ver van de synagoge ligt de Oude Joodse Begraafplaats (Stary zidovski hrbitov), waar het graf is van de vermaarde rabbijn Jehoeda be Betsabel Low (1520-1609), die eind zestiende eeuw de machthebbers van Praag overhaalde om de Joodse gemeenschap meer vrijheid te geven. In de aangrenzende Pinkas Synagoge staan de meer dan 75 duizend namen van de Boheemse en Moravische Joodse slachtoffers van de holocaust.

In Mala Malá Strana, de galante wijk ten westen van de Vltava, kun je op de gezellige terrassen goed terecht voor een Tsjechische stoofpot, een lokaal biertje of een goede bak koffie. Via nauwe straatjes, bezaaid met keitjes, en trappen bereik je de Sint Nicolaaskerk en de groene oase van de Wallensteintuinen. De wijk is rustiger dan bijvoorbeeld Staré Město . Vanaf de Petřín Heuvel is het uitzicht over Praag magisch.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris mattis magnis senectus montes mollis phasellus.