Praag, de geschiedenis komt tot leven

Het sprookjesachtige Praag is de hoofdstad van de Tsjechische Republiek. De stad telt ongeveer 1,3 miljoen inwoners. In het barokke en zorgvuldig geconserveerde centrum, dat op de UNECO Werelderfgoedlijst staat, komt de geschiedenis tot leven.

Praag, gebouwd op de oevers van de rivier Vltava, ontpopte zich in de veertiende eeuw tot een van de belangrijkste en modernste steden van Europa. Bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, architectuur en onderwijs. Dat gebeurde onder leiding van Charles IV (1316-1378), door de paus aangewezen als keizer van het Heilige Romaanse Rijk (Holy Roman Emperor). In die tijd verrezen onder meer Charles University, Charles Bridge en de kathedraal Sint Vitus. Gebouwen die tot op de dag van vandaag tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag behoren.

Op 28 oktober 1918 werd de republiek Tsjecho-Slowakije uitgeroepen, nadat het Oostenrijks-Hongaarse Rijk door de Eerste Wereldoorlog was versplinterd. De Tsjechen behoorden tot Oostenrijk-Hongarije, maar werden door de machthebbers niet als volwaardige burgers gezien.

In Praag werden tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden opgepakt, in getto’s gestopt en afgevoerd naar concentratiekampen. Ook intellectuelen en kunstenaars werden vervolgd. In de Pinkas Synagoge in de Joodse wijk staan de meer dan 75 duizend namen van de Boheemse en Moravische Joodse slachtoffers van de holocaust.

Op 5 mei 1945 luidde een bloedige opstand het einde van de Duitse bezetting in. Enkele dagen later trokken de Sovjets binnen. Tsjecho-Slowakije werd omgevormd tot een satellietstaat van de Sovjet-Unie. Het efficiënte metrostelsel in Praag is een overblijfsel uit die tijd.

De Praagse Lente

De Slowaak Antonin Novotny stelde in de lente van 1968 als Eerste Secretaris van de Communistische Partij voor Tsjecho-Slowakije te kneden tot een sociaal-democratische staat. Dat was echter tegen het zere been van de Sovjet-Unie, dat op 21 augustus met 500.000 militairen het land binnenviel. Er werd tot in de straten van Praag gevochten. Russische tanks namen positie in op het Wenceslausplein (Vaklavske namesti), het land kreeg weer een communistisch regime.

Fluwen revolutie (Velvet Revolution)

Eind jaren tachtig demonstreerden Tsjechen in Praag tegen de zittende communistische regering. De opstanden zwollen aan na de val van de Berlijnse muur in 1989. Op 20 november 1989 eiste een groep van ruim 200 duizend mensen ontbinding van de regering. Het regime viel; een politieke omwenteling. Vaclav Havel werd de leider van de nieuwe democratie.

Tsjecho-Slowakije werd 1 januari 1993 gesplitst in Tsjechië en Slowakije. Praag is sindsdien de hoofdstad van de zelfstandige Tsjechische Republiek, Bratislava van Slowakije. Tsjechië trad op 1 mei 2004 toe tot de Europese Unie.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris mattis magnis senectus montes mollis phasellus.