Openbaar vervoer in Praag

Het openbaar vervoer in Praag is top. Met de metro, tram en bus kun je snel, goedkoop en makkelijk in het centrum van de Tsjechische hoofdstad reizen. bus. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn op loopafstand van elkaar.

Aanrader: de Prague Card, ter waarde van 1540 Kc (56 euro) voor drie dagen. Met de kaart kun je kosteloos naar bezienswaardigheden als Prague Castle, Jewish Museum, Old Townhal and Petřín Tower. En, je kunt drie dagen lang ongelimiteerd met het openbaar vervoer reizen. Studenten, op vertoon van studentenkaart, en kinderen tot 16 jaar betalen 40 euro voor een driedagenkaart.

Metro

In Praag reis je per metro het snelst en meest efficiënt. Tussen de locals. Het netwerk, stammende uit de Sovjettijd, bestaat uit een groene (A), gele (B) en rode (C) lijn, die het hart van de de Tsjechische hoofdstad doorkruisen en stoppen bij de fraaiste bezienswaardigheden. De metro is van 05.00 AM tot 12 PM in bedrijf. Wachttijd ligt tussen de 2 en tien minuten. Tickets, verkrijgbaar in de gele automaten op het station en ook geldig voor bus en tram, kosten 32 Kc (een euro) voor 90 minuten of 24 Kc voor 30 minuten. Een dagkaart kost 110 Kc (4 euro). Bij frequent gebruik van het openbaar vervoer zijn dagkaarten het voordeligst.

Tram

In de Tsjechische hoofdstad is, na de metro, de tram het snelste vervoersmiddel. Wachttijden lopen uiteen van 5 minuten in de spits tot een kwartier in de daluren. Neem tram 22 voor een goedkope manier van sight seeing. De lijn passeert bijvoorbeeld het historische centrum, de oevers van de rivier Vltava en de wijk Mala Strana.

Mooiste uitzicht

De kabeltrein in Praag naar het dak van de Petrinheuvel maakt deel uit van het openbaar vervoer. De trein schippert iedere dag tussen 9.00 uur en 23.30 uur tussen grondstation Újezd LD en de top van Petrin LD. Je kunt voor de kabeltrein hetzelfde ticket gebruiken als met de metro en tram; 32 Kc (een euro) voor 90 minuten of 24 Kc voor 30 minuut. Vanaf Petrinheuvel heb je het mooiste uitzicht over Praag.

Bus-trein-taxi-fiets

Bussen zijn in Praag handig voor een bezoek aan een van de buitenwijken. Een kaartje kopen kan bij de chauffeur. Voor meer info over tijden, routes en prijzen: www.idos.cz. Treinen zijn vooral geschikt als je de omgeving van Praag wil verkennen. Kinderen tot vijf jaar reizen voor niets, tot vijftien jaar voor de helft van de prijs. Fietsen is in Praag geen gemeengoed. AAA Taxi is de onderneming met de beste reputatie. Instaptarief is 40 Kc, 1,60 euro. Prijs per kilometer is ongeveer: 28 Kc, per kilometer, meer dan een euro.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris mattis magnis senectus montes mollis phasellus.