Geen euro in Praag

In Praag betaal je met Tsjechische kronen, afgekort als Kč of CZK. De wisselkoers: 1 euro is ongeveer 28 Kč. Banken rekenen provisie voor omwisselen, dus houdt rekening met de hoeveelheden Tsjechische kronen die je pint. Het beste: pin bij geldautomaten, die zijn door de hele stad te vinden.

Banken zijn op werkdagen geopend van 8 am tot 5 pm. Sommigen sluiten tussen tussen 12.00 uur en 13.00 uur. Praag telt tientallen wisselkantoren. Pas op: kantoren die ‘geen commissie’ aanbieden, hanteren vaak een hogere wisselkoers. Bij Currency Exchange eXchange (Kaprova 15), in de buurt van Old Town Square, kun je zonder extra kosten geld omwisselen.

Bij de meeste hotels, winkels en restaurant kun je met creditcard betalen. Geld wisselen kan ook aan de grens en op het vliegveld, maar is de commissie die in rekening wordt gebracht doorgaans een stuk hoger dan in het centrum.

Leven in Praag is een stuk duurder dan op het Tsjechische platteland. Prijzen van hotelovernachtingen zijn vergelijkbaar met die in West-Europese landen. In een standaard hotel betaal je voor 2 nachten meer dan honderd euro. Campings, hostels of hotels buiten de stad zijn een goedkoper alternatief. In de zomermaanden richten universiteiten zalen in als slaapvertrekken.

In restaurants waar ook veel Tsjechen zelf eten, betaal je de laagste prijzen. Een biertje op het terras kost in het centrum ruim een euro, per halve liter. Hoe verder van de toeristische trekpleisters, hoe goedkoper het bier. Voor een pizza betaal je in het toeristendistrict tien euro, terwijl het twee straten verder niet meer dan vijf euro kost. In restaurant is het gebruikelijk fooi te geven, ongeveer 10% van het totaalbedrag.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris mattis magnis senectus montes mollis phasellus.